HTML

Hazugságvadász

A fideszes-KDNP-s politikusok úgy hazudnak, mint a vízfolyás, s nem is szégyenkeznek miatta. Akkor legalább emlékeztessük őket, hogy mi nem vagyunk hülyék...

Friss topikok

Címkék

A legnagyobb fideszes hazugságok - július 28., kedd

2015.07.29. 12:54 Hazugságvadász

Augusztus 1-jétől húsz százalékkal csökken a Román Televízió (TVR) alkalmazottainak bére, miután a közszolgálati intézmény igazgatótanácsa úgy döntött, hogy öt napról négy napra csökkenti a munkaidőt.

Az intézkedést azt követően fogadta el a testület, hogy a TVR jelentős  adósságot halmozott fel mind a román állammal, mind a külföldi partnerekkel szemben.

A közszolgálati televízió hírcsatornájának, a TVR Newsnak a bezárásáról már a múlt héten döntés született, emellett több részleget összevontak, hogy csökkentsék a vezetői funkciók számát. A megtakarítási intézkedések sorát most kiegészítették azzal, hogy bizonyos szerződések értékének csak 70-75 százalékát fizetik ki.

A kedden kiadott hírt olvasva megdöbben az ember. Hát Romániának nincs nagykövetsége Budapesten? Nem dolgoznak a diplomaták? Nem jelenti haza a magyarországi fejleményeket? Hiszen „a magyar reformok működnek” – legalábbis ezt olvashatjuk az Orbán-kormány által jó sok pénzért elkészíttetett plakátokon. „Európa tőlünk tanul” – hangoztatja mostanában Orbán. S akkor a románok mégsem veszik át a „jó” fideszes ötleteket? Inkább hagyják bezárni a hírcsatornát? Hát a román kormánynak nincs szüksége egy saját hírharsonára, ami pártosan, az ottani vezetés szája íze szerint tálalja a fejleményeket? Nem akarják kevesebb pénzért ugyanannyit dolgoztatni az embereket?

No szóval ha már a budapesti román diplomaták nem vették észre, hadd segítsünk nekik, felidézve Orbánék ezzel kapcsolatos „reformját”. A magyar országgyűlés tavaly decemberben suttyomban módosította a médiatörvényt, s ennek révén elérte, hogy mindazok az újságírók, akik addig rendes munkaidőben, mondjuk minden nap 8 és 16 között, vagy 14 és 22 között, vagy este 10 és reggel 6 dolgoztak a közmédiában, ezentúl "kötetlen munkaidőben" dolgozzanak. No persze csak papíron: bejönni, dolgozni, hazamenni ugyanúgy fognak, mint eddig, ugyanúgy kötelezően előírt munkaidőt töltenek bent a munkahelyükön. Ám azzal, hogy papíron átminősítették őket kötetlen munkarendbe, kapásból elvesztették fizetésük egynegyedét, egyharmadát: hiszen ilyenkor nem jár délutános, vagy éjszakás pótlék, nem jár külön pénz a hétvégi munkavégzésért, stb. Miért is járna? Hiszen a kötetlen munkarend lényege épp az, hogy az illetőnek nem lehet előírni, mikor dolgozzon, csak végezze el a neki kiszabott munkát. No a közmédiában a logika nem érvényesül: itt előírják, hogy mikorra jöjjön be, mennyi időt dolgozzon, ám az ezért addig járó pótlékokat elveszik.

Ha ugyanezt a „jól működő reformot” a román vezetés is átvenné, kapásból jócskán csökkenthetné a jövedelmeket – s lenne pénz miből finanszírozni az állami tévé működését.

No de nem csak ezt lehetne átvenni a fideszes „reformokból” – s nem csak a román nagykövetségnek kellene jobban figyelnie! Hiszen Európában mindenütt van baj valamivel: hol a munkanélküliség nagy, hol az államadósság, vagy épp újabb és újabb pénzeket kell találni a költségvetésben. Orbánék mindenre mutattak már módszereket – csak át kell venni külföldön. Franciaországban túl nagy a munkanélküliség, s ez olyan óriási probléma, hogy a kormányzat már-már esélytelenül vág neki a következő választási kampánynak? Hát hülye a párizsi vezetés? S mit csinál a budapesti nagykövetségük? Hiszen megvan a megoldás: a munkanélkülieket át kell nevezni közmunkásnak, az eddigi segélyeket meg kell vonni, s helyette adni kell egy minimális összeget közmunkás-munkabérként, az illetőket meg ki kell rendelni ároktisztításra. Hiszen árok van Franciaországban is! S így egycsapásra felére apadna a munkanélküliek száma a franciáknál: tán még a magyar kormányt is leköröznék ezen a téren.

Kevés a pénz a párizsi (londoni, bécsi, prágai, stb.)  államkasszában? Hát rakjunk büntetőadókat a nagy külföldi cégek nyakába, hadd fizessenek a gazok. S közben verjük folyamatosan a mellünket nagy „hazaffyként”, hogy mi csak a saját lakosságunkat, a saját vállalatainkat védjük a külföldi cégek igazságtalan konkurenciájától. S hogy a cégekre kiszabott plusz adókat végül úgyis a lakosság fogja megfizetni, hiszen azok kénytelenek lesznek emelni a termékeik, szolgáltatásaik árát? Bízzunk benne, hogy a franciák (németek, britek, olaszok, stb.) elég hülyék ahhoz, hogy ezt a logikai kapcsolatot úgysem értik…

 

S túl nagy az államadósság? Csökkenteni kéne valahogy? No de kedves athéni (madridi, római, stb.) barátaink: hát maguknál sem dolgozik a budapesti nagykövetségük? Hisz mit tett Orbán 2010-ben, alighogy hatalomra jutott? Rögtön ellopta a magánnyugdíjpénztárakban addigra összegyűlt 3 ezer milliárd forintot. Hogy így azután 20 év múlva nem lesz nyugdíj Magyarországon, vagy legalábbis jóval kevesebb lesz, mint amit a mai nyugdíjasok kapnak (pedig az sem sok…) – hát az nem izgatja Orbánékat. Az majd legyen az akkori kormány baja. Addigra már úgysem ők lesznek uralmon…

S mivel az államadósság az elvett 3000 milliárd dacára sem csökkent, ez a példa azt is megmutatja, hogy az így megszerzett pénzeket bármire fel lehet használni, a nép nem fog hőbörögni. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök úr, nem akar egy saját szigetet venni magának az Égei-tengeren? A görög nyugdíjmegtakarításokból biztos erre is futná. Angela Merkel kancellár-asszony: láttuk, milyen lelkesen szurkolt a német csapatnak a tavalyi brazil foci vb-n! Mit szólna esetleg egy saját stadionhoz a hétvégi háza mellé? Ez is megoldható az így elvett pénzekből.

Csak arra van szükség, hogy végre vegyék észre: nem dolgoznak a budapesti diplomatáik, s így a legjobb ötletek el sem jutnak az Önök íróasztaláig.

Ja, hogy minderről tudnak, csak úgy gondolják: ezek a módszerek az emberek becsapásán alapulnak, s az igazi demokráciákban kivitelezhetetlenek? De hisz nekem is ez a véleményem! Akkor viszont miért hallgatnak, miért nem mondják meg nyíltan, hogy Orbán letért a demokrácia útjáról, s ezt már nem lehet hagyni? Tényleg többet ér a látszategység, mint az alapelvek melletti kiállás? Még szerencse, hogy annak idején Churchill és Roosevelt nem így reagált, mikor Hitler nekiállt meghódítani Európát. S ha nem is tökéletes a párhuzam, azt azért látniuk kell: ha hagyják, hogy Orbán és a fideszesek továbbra is lehazudhassák a csillagokat az égről, akkor Közép-Kelet-Európában, ahol sok országban vannak feszültségek, sok országban tapasztalható a kiábrándultság az életszínvonal nem elég gyors javulása miatt, több politikus is átveheti Orbán módszereit. (Nézzék csak a lengyel helyzetet, az ottani politikai folyamatokat.) Hisz ezeknek a politikusoknak csak az a fontos, hogy hatalomra jussanak, illetve hogy ott maradjanak – s ha ehhez populistának kell lenni, hát Istenem….

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazugsagvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr837663122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása