HTML

Hazugságvadász

A fideszes-KDNP-s politikusok úgy hazudnak, mint a vízfolyás, s nem is szégyenkeznek miatta. Akkor legalább emlékeztessük őket, hogy mi nem vagyunk hülyék...

Friss topikok

Címkék

A legnagyobb fideszes hazugságok - július 29., szerda

2015.07.30. 10:55 Hazugságvadász

Súlyos következményei lennének annak, ha a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazása miatt átalakítanák a nyugdíjrendszert – mondta sajtótájékoztatóján szerdán Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Hogy miért? Hát mert – mint mondta – ha már a korhatár előtt több százezer ember nyugdíjba mehetne, miközben a nyugdíjkassza mérete nem változik, akkor „ugyanazt a tortát kell több részre osztani”. Azaz kevesebb lenne minden nyugdíjas járandósága.

Ez így önmagában igaz. Ámde (s a fideszes közlések mellé mindig oda kell tenni az „ámde” szócskát, mert – hogy költőien fogalmazzunk – „soha nem bontják ki az igazság minden részletét”) azért érdemes lenne megvizsgálni néhány más szempontot is. Először: ugyanez igaz a nők 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjazására is, az ö esetükben is – ha a nyugdíjkassza összbevételei nem változnak – csökkenteni kellene a nyugdíjasok járandóságait, hisz idő előtt mehettek nyugdíjba, a pénzt megkapják, miközben már nem fizetnek semmit a nyugdíjkasszába. S a Fidesz mégis egyik első intézkedéseként 2010-ben bevezette ezt a lehetőséget. A nőknél ez nem probléma?

Ráadásul a férfiak jóval rövidebb ideig élnek. Ha a nők már 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek, míg a férfiak ki kell hogy várják a 65 éves életkort, akkor ez azt jelenti, hogy még tovább nő a különbség a két nem között: a nők még több évet élhetnek nyugdíjasként, a férfiak egy része pedig meg sem éli, hogy nyugdíjas lehessen.

Azután miért ne lehetne növelni a nyugdíjkassza méreteit? A stadionépítések helyett nem lehetne inkább ide irányítani a milliárdokat? A nyugdíjasok nem érnek annyit a fideszes politikusaink szemében, hogy Orbán és társai mindent megtegyenek azért: legalább öregkorukban jól élhessenek? A szocialisták bevezették a 13. havi nyugdíjat: nekik fontosak voltak a nyugdíjasok. A Fidesznek miért nem?

S végül megható, hogy a Fidesz most hogy aggódik a nyugdíjkassza bevételei miatt. Akkor bezzeg nem aggódott, mikor Orbánék 2010-ben ellopták a magánnyugdíj-pénztárak addigra összegyűlt, 3000 milliárd forintos vagyonát: pedig ennek „köszönhetjük” majd, hogy 20 év múlva nem lesz nyugdíjunk, vagy valóban jóval kevesebb lesz annál, mint amit a mai nyugdíjasok kapnak. (Pedig már az sem sok…) S a Fidesz akkor sem aggódik, amikor a magyarországi tragikus helyzet, a teljesen elhibázott orbáni gazdaság- és társadalompolitika miatt, itthon reménytelennek érezve az életet, egyre többen mennek külföldre dolgozni. Pedig ők immár nem Magyarországon fizetik a nyugdíjjárulékot: ez a pénz szintén hiányozni fog a 10-20 év múlva nyugdíjba menők számára.

Hát ennyit a Fidesz nyugdíjpolitikájának „hitelességéről”. Illetve még egy dolog, csak hogy lássuk, kormánypártunk politikusai mennyire hülyének néznek minket. Czomba közlése után a Fidesz egy külön közleményt is kiadott a témában, melyben így fogalmaz: a nők 40 év utáni nyugdíjbamenetelének lehetővé tétele „a nyugdíjhoz közeledő nők megbecsüléséről szól… a férfiaknak azonban a legnagyobb becsülés a munka és az, ha szükség van rájuk.” Értjük? A nőket azzal becsüljük meg, ha nem kell dolgozniuk, míg a férfiakat azzal, hogy ők viszont dolgozzanak látástól vakulásig. Ezen a logikai levezetésen még illene egy kicsit finomítani, kedves fideszes propagandista elvtársak!

 

Ezek után már csak egy dolog. A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerdán hozta nyilvánosságra, hogy az egy főre eső GDP tekintetében (ami nagyjából azt jelenti: mennyire él jól egy ország lakossága) Magyarország az euróövezeti átlag 63 százalékánál tart, s ez 20 ponttal magasabb, mint 20 éve volt.

Csakhogy közvetlen riválisaink, a visegrádi négyek közül Szlovákia 30 százalékot hozott ezen a különbségen 20 év alatt, Lengyelország pedig 26 százalékot. S noha Csehországot Magyarország a növekedés százalékos arányában azért megelőzte, a csehek eleve jóval közelebb voltak az euróövezeti átlaghoz, s a kisebb növekedés ellenére még mindig ők állnak a legközelebb ehhez a szinthez: azaz továbbra is ők a legfejlettebbek.

S mik a kilátások? Elérjük-e valaha mondjuk az osztrákok színvonalát? Az elmúlt 20 év növekedési átlagait alapul véve és a jövőbe vetítve a GKI szerint Szlovákia 2030-ra, Lengyelország 2035-re, Csehország 2040-re, míg Magyarország – UTOLSÓKÉNT – 2075-re érné el az euróövezet átlagát. Magyarország tehát 45 évvel van lemaradva Szlovákia mögött! De ha csak az elmúlt 10 év átlagát nézzük (amiből öt év ugye már az Orbán-kormány idejére esik), akkor még rosszabb a helyzet: Szlovákia már 2025-re, Csehország és Lengyelország 2030-ra, Magyarország pedig 2120-re éri majd el az euróövezet átlagát. Értjük ugye? Magyarország száz évvel lesz lemaradva Szlovákiától, s 2120-ra jutna el az euróövezet szintjére. S akkor még van képe Orbánnak azzal dicsekedni, hogy a magyar reformok működnek, hogy Európa többi országa példaként nézhet a magyarokra. Hát látjuk, milyen példát mutat Orbán országlása…. Mindenkitől lemaradunk, a felzárkózás végeláthatatlan messzeségbe került - igaz, legalább Orbán és seggnyalói nagyon jól élnek...

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazugsagvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr97665146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása