HTML

Hazugságvadász

A fideszes-KDNP-s politikusok úgy hazudnak, mint a vízfolyás, s nem is szégyenkeznek miatta. Akkor legalább emlékeztessük őket, hogy mi nem vagyunk hülyék...

Friss topikok

Címkék

A legnagyobb fideszes hazugságok - június 10., szerda

2015.06.13. 10:31 Hazugságvadász

Elfogadta szerdán az Európai Parlament a magyarországi helyzettel, elsősorban a miniszterelnök halálbüntetéssel kapcsolatban tett kijelentéseivel és a bevándorlás és a terrorizmus témakörében indított nemzeti konzultációval foglalkozó határozatát.
Az EP plenáris ülése a szociáldemokrata, a radikális baloldali, a liberális és a zöld frakció közös határozati javaslatát 362 igen szavazattal, 247 ellenében, 88 tartózkodás mellett fogadta el.
Az elfogadott határozat leszögezi, hogy a halálbüntetés összeegyeztethetetlen az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletével, és ha egy tagország bevezetné, azzal megsértené az EU alapszerződését.
"A halálbüntetés eltörlése mérföldkő az alapjogok európai fejlődésében" - húzza alá az EP határozata, majd nyomatékosítja, hogy az unió alapértékeinek súlyos megsértése maga után vonja a szerződés hetedik cikke szerinti eljárás megindítását, amely egy többlépcsős folyamat végén akár az adott tagállam kizárását is lehetővé teszi az uniós döntéshozatalból.
Az állásfoglalás elítéli, hogy Orbán Viktor kormányfő több kijelentésével is vitát kezdeményezett a halálbüntetésről.

A határozat egyébként nemcsak a nemzeti konzultációt, hanem az azzal összefüggésben indított kormányzati plakátkampányt is bírálja.
"Az Európai Parlament nyomatékosítja, hogy a Magyarországon a bevándorlásról és terrorizmusról kezdeményezett konzultáció tartalma és nyelvezete erősen félrevezető, elfogult és kiegyensúlyozatlan, részrehajló és közvetlen kapcsolatot teremt a migrációs jelenség és biztonsági kockázatok között" - áll a határozatban.
A szöveg szerint az elmúlt egy év magyarországi eseményei összességükben azt jelenthetik, hogy kialakulóban van annak veszélye, hogy a jogállamiságot rendszerszintű fenyegetés éri. Ezzel összefüggésben a határozat szorgalmazza, hogy az Európai Bizottság legkésőbb szeptemberig készítsen mélyreható jelentést Magyarországról, emellett álljon elő javaslattal a demokrácia, az alapjogok, és a jogállamiság tiszteletben tartásának ellenőrzését és betartatását szolgáló uniós mechanizmusra, amely minden tagállamot egységes és objektív mutatók alapján, megkülönböztetés nélkül értékelne évről évre.

Kemény szavak, kemény következtetések. Lássuk, mi volt erre a Fidesz válasza! „Csúsztatásokkal és ténybeli tévedésekkel teli határozatot fogadott el Magyarország ellen az Európai Parlament kommunista, liberális, szocialista és zöld többsége” - reagált közleményben a Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportja.

A magyar néppárti EP-képviselők szerint az EP "baloldali és liberális többsége szándékosan riogat, és a hazugságtól sem riad vissza annak érdekében, hogy saját pártpolitikai akaratát érvényesítse". A Fidesz-KDNP képviselőinek közleménye életszerűtlennek nevezi a baloldali és liberális frakciók által képviselt "bevándorlásbarát" politikát, és felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon két év alatt hússzorosára nőtt az illegális bevándorlók száma. (Ezt persze kicsit árnyalni kellene, kedves fideszes politikusaink: az érintettek azonnal tovább is mennek Nyugat felé, nem maradnak Magyarországon, azaz a húszszoros szám emlegetése puszta riogatás! Akkor lennénk nagy szarban, ha a hússzoros többlet mind itt akarna maradni – de erről persze szó sincs.)

Gulyás Gergely fideszes képviselő, parlamenti alelnök pedig azzal reagált, hogy a „Fidesz üdvözli, hogy az Európai Néppárt kiállt a magyar kormánypárt mellett.”

No lássuk, hogy miként állt a Fideszt is tagjai közé soroló Európai Néppárt (EPP) Orbánék mellett. Az Európai Néppárt saját tervezetet terjesztett a parlamenti ülés elé, s ebben többek között az alábbiakat szögezte le: mérföldkőnek számít az európai alapjogok történetében a halálbüntetés eltörlése, s a Néppárt "a legkategorikusabban kijelenti, hogy a halálbüntetés ellentétes az EU alapelveivel és az uniós joggal". Az EPP javaslata kiemeli Orbán abbéli felelősségét, hogy elő kell mozdítania az unió alapértékeit, s jó példát kell mutatnia. A szöveg rögzíti a tagállamok jogait, hogy konzultációt kezdeményezzenek a polgáraikat érintő kérdésekről. Megjegyzi ugyanakkor, hogy az elindított konzultáció nyelvezete "erősen félrevezető, elfogult és kiegyensúlyozatlan", továbbá sajnálatát fejezi ki, hogy a kérdéssor az EU-t hibáztatja, holott ezen a téren a tagállamoké a felelősség, s amúgy az uniós jogalkotásnak ők is teljes jogú résztvevői. A dokumentum a jobb- és baloldali szélsőségeseket is elítéli, valamint, hogy "demokratikus pártok populista érvekkel igyekeznek szembeszállni szélsőséges pártokkal".

Hát így védte meg az Európai Néppárt a Fideszt. A Demokratikus Koalíció egyébként utóbb közleményt adott ki, amelyben hazugságnak minősített néhány állítást a Fidesz-KDNP EP-képviselőinek a szavazásra adott reagálásából. Így a DK felhívta a figyelmet arra, hogy a kommunista, liberális, szocialista és zöld frakciók létszámának összeadása alapján világos, ezeknek a frakcióknak nincs többségük az EP-ben. A határozatra - írta a DK - 115-tel több igen szavazat érkezett, mint ellenszavazat, ez pedig csak úgy lehetséges, ha az Európai Néppárt jelentős része is támogatta a döntést.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazugsagvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr367538654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása