HTML

Hazugságvadász

A fideszes-KDNP-s politikusok úgy hazudnak, mint a vízfolyás, s nem is szégyenkeznek miatta. Akkor legalább emlékeztessük őket, hogy mi nem vagyunk hülyék...

Friss topikok

Címkék

A legnagyobb fideszes hazugságok - november 12., kedd

2016.01.12. 08:57 Hazugságvadász

Az Orbán-rendszer két alaphazugsága

 

Mottó: „soha nem hazudtam az embereknek” (Orbán mondta a CNN amerikai televízió 2006. szeptember 23-i adásában)

Az Orbán-rendszer két alaphazugsága, hogy a nép - kétharmados többséget adva nekik - felhatalmazta őket mindarra, amit tesznek, illetve hogy "tragikus helyzetet" örököltek elődjüktől, a Bajnai-kormánytól - s ehhez képest lett "óriási vívmány", amit eddig teljesítettek.

Nézzük az első állítást. A kampány során Orbánék egy szót sem szóltak arról, hogy minden, a kormánytól addig független intézmény élére saját emberüket teszik majd, s azokat általában 9 évre be is betonozzák. Hogy úgy fogják átalakítani a közmédiát, hogy csak a kormánypártok emberei kerüljenek be ott is minden döntéshozó testületbe, s így a média csak őket szolgálja. Miközben a magántőkével működő médiát meg megfélemlítik: vagy minket támogatsz, vagy nem kapsz frekvenciát (lásd a Klubrádió ügyét.) Hogy az államfői posztra Sólyom László helyett olyan embert tesznek, aki mindig minden fideszes törvényt, előterjesztést aláír (s akivel szemben az egyetlen elvárásuk, hogy legalább a saját nevét helyesen le tudja írni, ha már mást nem is...) Hogy a külföldi magyaroknak nem pusztán a magyar állampolgárságot, de a magyarországi választójogot is megadják, noha nem itt élnek, nem itt adóznak, nem viselik itt döntéseikért a felelősséget. Hogy a törvénytervezeteknél az addigi, aprólékos előkészítés, a szakmai szervezetekkel való egyeztetés helyett egy olyan módszert választanak, ahol Orbánnak éjszaka eszébe jut valami, mire délelőtt egy fideszes képviselő benyújtja a kész törvénytervezetet, másnap meg a kétharmaddal (vissza-)élve már el is fogadják - noha persze később majd kénytelenek lesznek agyba-főbe módosítani, mert kiderül, hogy teljes hülyeség, ami nem működik... Hogy Polt Péter újbóli legfőbb ügyészi kinevezése után a főbírót meg kirúgják, s helyére a saját legbelsőbb körükhöz tartozó ember, Szájer József (volt Fidesz-frakcióvezető, az elmúlt években pedig a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője) feleségét nevezik ki, ezzel az igazságszolgáltatást is megpróbálva a Fidesz-KDNP befolyása alá helyezni. Hogy a gazdasági törvényeket is kétharmadossá teszik, nehogy a későbbi kormányok azokat megváltoztathassák, s így megpróbálhassák helyrehozni azt a gazdaságban, amit a Fidesz tönkretett. (Mit is mondott Orbán 2011 júniusában az osztrák Kronen Zeitungban? „Nem csinálok titkot abból, hogy a kétharmados gazdasági törvények területén megkötöm a következő tíz magyar kormány kezét.”) Hogy a magánnyugdíjpénztárakat megszüntetik, az ott felhalmozott pénzeket pedig egyszerűen elveszik (miközben persze korábban éppen ellenkezőleg: a nyugdíjak megőrzését ígérték.) És még lehetne sorolni a példákat bőven...

Ráadásul nem pusztán nem szóltak ezekről egy szót sem, hanem Orbán még a választási tv-vitára sem mert kiállni, nehogy véletlenül bármi is kiderüljön (mondjuk, látván 2006-os, Gyurcsánnyal szembeni pocsék teljesítményét, ez a saját szempontjából érthető volt)... Úgyhogy ne hivatkozzanak arra, hogy a nép erre felhatalmazta őket. A fenéket! A Fidesz-KDNP egyébként annyira fél attól, hogy kiderül, mi az emberek véleménye róluk és kormányzásukról, hogy immár a népszavazást sem engedélyezik - holott korábban, ellenzékben Orbán még nagy barátja, sőt követelője volt ennek a módszernek!

Ami a másik fő hazugságot, a gazdasági örökséget illeti, itt is ugyanez a helyzet. Az Orbán-csapat ugyan a kormányváltás után a szekrényekből kiesett "csontvázak" tömegéről beszélt, ám Bajnai Gordon volt miniszterelnök egy parlamenti vizsgálóbizottság előtt leszögezte: kormánya reálisan tervezte meg a 2010-es költségvetést, az abban szereplő 3,8 százalékos hiány mértékét, s a 7 százalékkal való (fideszes) riogatás komoly károkat okozott. Ehhez még annyit tett hozzá: a gazdasági folyamatok előrejelzése persze bizonytalan, a Bajnai-kabinet is látott kockázatokat, 130-140 milliárd forint értékben, s épp ezért a költségvetésben több mint 200 milliárdos tartalékot képzett. S milyen érdekes? Bajnai álláspontját erősítette meg az Orbán-kormány vádjaival szemben Brüsszel, az Európai Bizottság is. Olli Rehn, a testület pénzügyi biztosa ugyanis 2010. augusztus 29-én a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában kijelentette: noha voltak bizonyos költségvetési elcsúszások a korábbi magyar szocialista kormány hivatali idejének utolsó heteiben, azok korlátozottak voltak, s nem veszélyeztetik a pénzügyi konszolidációt. - Ezen elcsúszásokon kívül a bizottság nem tud semmiféle "csontvázról a szekrényben" - mondta Rehn. (Az Orbán-kormány működése nyomán persze ma már más a helyzet: a magyar gazdasági fejlemények immár tragédiával fenyegetnek. Csak két adat: 2010 áprilisában, a kormányváltáskor 264 forint volt az euró – 2012 elején 316. A csődkockázati felár akkor 1,7 százalék volt, az előbb említett időszakban 7,1 százalék.)

Orbánék másik gyakori hivatkozási pontja a gazdasági örökségben az államadósság. Orbánék 56 százalékos államadósság-szinten adták át 2002-ben a kormányzást a szocialistáknak, Bajnaiéktól 80 százalékkal kapták vissza. A különbség nagy, de ebben szerepet játszik a Medgyessy-kormány alatt az orvosoknak, tanároknak, ápolóknak adott 50 százalékos fizetésemelés, a 13. havi nyugdíj bevezetése, az autópályák építése: csomó olyan dolog, ami az emberek érdekében történt. (No meg persze a 2008-ban kirobbant gazdasági világválság terhei.) Orbánéknak viszont az örökül kapott 80 százalékos szintet sikerült felvinniük 2012-re 82 százalékra, méghozzá úgy, hogy az államadósság elleni küzdelmet közben legfőbb céljukká nyilvánították (ha ilyen a győzelem, milyen lesz vajon a vereség?), s hogy erre elköltötték a magánnyugdíjpénztáraktól (az emberek majdani nyugdíjából) elvett pénzek jó részét. Ráadásul a Bajnaiéktól átvett 80 százalékos államadósság-szint más országokkal összehasonlítva nem is kirívóan magas: az EU átlagán állt. Hogy az elmúlt másfél évben újra nőtt, annak fő oka a forint rohamos értékvesztése, amit pedig az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját övező teljes kudarc, a hitelesség elvesztése magyaráz. Hadd idézzek itt is egy brüsszeli forrást: maga José Manuel Barroso, az EU-bizottság vezetője írta Orbánnak 2011 karácsonya előtti levelében, hogy a magyar gazdasági helyzet okai alapvetően a belső körülményekben keresendőek. Pedig Barroso konzervatív politikus, Orbánnal együtt az Európai Néppárt színeiben politizál, s mindig is nagyon szőrmentén bánt a jelenlegi magyar kormánnyal.

Így tehát Orbánék mindkét védekezési pontja hazug. Nem véletlen, hogy immár külföldön is teljesen páriaként kezelik kormányukat. Csak 2012 elejének nemzetközi sajtójából ollózva: immár "gőgös kis országként" írnak Magyarországról (Independent című brit újság), Orbán Viktort "arcátlanul pimasznak" mondják, aki kiüresíti a demokráciát (Die Welt német konzervatív lap), a magyarországi amerikai nagykövet pedig odáig megy, hogy a diplomáciai szokásoknak fittyet hányva nyíltan kijelentette: sokkal több mindent bírálnak a magyar kormányzat működésében, mint ami eddig nyilvánosságra került. Eközben fontosabb nyugati politikusok szinte már nem is jönnek Magyarországra, Orbánhoz.  Orbánt pedig nem fogadják Washingtonban (ki sem utazik, tudja, hogy nincs esélye), s amikor 2011 decemberben a "nemzet golyóstolla" kint járt az Egyesült Államokban, mérvadó amerikai kormányzati illetékesekkel ő sem találkozott, csak a kinti magyar szervezetekkel. (Miközben természetesen az út költségét mi álltuk, a magyar adófizetők.)

S végül jöjjön még egy, valószínűleg még a fideszes „hívők” számára is döntő érv: maga Orbán is elismerte, hogy a 2010-es kormányváltáskor jó gazdasági állapotban lévő országot vett át az előző vezetéstől. A miniszterelnök 2010 július 23-án, az ATV-nek adott interjújában úgy fogalmazott: „Magyarország – még egyszer mondom –, a magyar gazdaság és különösen a magyar pénzügyi mutatók az EU legtöbb államánál sokkal jobb állapotban vannak. Még a legfájóbb dolog, az államadósság mértéke, ami olyan 80 százalék körül van, és szerintem az is magas, még az is inkább csak egy európai középmezőnyszám… Az európai gazdaságok körében a magyar gazdaság pozíciója jelenleg jó.” (megtalálható : Népszava- 2013. márc. 8., illetve – szó szerinti leírásban a következő linken http://akadalymentes.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/miniszterelnok/beszedek-publikaciok-interjuk/interju-orban-viktorral-az-atv-egyenes-beszed-cimu-musoraban-2010-julius-23)

S amikor ezeket a szavakat mondta, már nyilvánosságra került a fideszes Varga Mihály vezette “ csontvázkereső-bizottság ” jelentése, azaz Orbán még azzal sem védekezhet, hogy amikor ezt a kijelentést tette, még nem volt birtokában a teljes képnek : dehogynem!!! Már az állítólagos “ csontvázak tömegének ” ismeretében mondta jónak a magyar gazdaság helyzetét. Akkor hogy is van ez ?

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazugsagvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr538264062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása