HTML

Hazugságvadász

A fideszes-KDNP-s politikusok úgy hazudnak, mint a vízfolyás, s nem is szégyenkeznek miatta. Akkor legalább emlékeztessük őket, hogy mi nem vagyunk hülyék...

Friss topikok

Címkék

Orbán az EU-csúcson - a hazug embert könnyebb utólérni, mint a sánta kutyát

2016.02.21. 17:00 Hazugságvadász

 

A hét végén a DK és a Jobbik is bírálta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki-pénteki uniós csúcson elfogadta azt a határozatot, amelyben az szerepel, végre kell hajtani a betelepítési kvótákról hozott korábbi európai döntéseket.

- Orbán Viktor is megszavazta a menekültek kvóták szerinti elosztását tartalmazó záródokumentumot pénteken az EU-csúcson, ezzel "politikai celebbé" vált, aki alkalmatlan arra, hogy megvédje az országot - mondta Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke szombati sajtótájékoztatója után telefonon az MTI-nek.

Azt mondta: ezzel kiderült, hogy "az elmúlt egy évben tízmillió magyar embernek hazudott a kormányfő", mivel a plakátkampányban azt mutatta be, hogy a kvóták szerinti elosztás káros és nem enged be egy menekültet sem.
A DK ügyvezető alelnöke szerint Orbán Viktor "átvert kétmillió embert, a saját támogatóit, akik aláírták a menekültek befogadása elleni aláírásgyűjtő ívet. Molnár Csaba azt mondta, a brüsszeli sajtótájékoztatón egy újságírói kérdésre Orbán Viktor is elismerte, hogy megszavazta ezt a döntést, és felhívta a figyelmet arra, hogy a záródokumentumot mindig egyhangúlag fogadják el a tanácsban.

A Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnök pálfordulást hajtott végre a menekültügyi kvóták ügyében azzal, hogy támogatta az Európai Tanács menekültek relokációjáról is szóló zárónyilatkozatát. Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a kormányfő és kabinetje kettős beszédet folytat a kvótákról. Míg belföldön harcos retorikával kikel a kvóta ellen és aláírásokat gyűjt, addig nemzetközi téren nem áll ki ezen álláspontja mellett - közölte.

Az ellenzék által felvetett bírálat valóban jogos, hiszen Orbánék az elmúlt hónapokban mást sem mondtak, mint hogy ők elvetik a befogadási kvótákat, ezek Magyarország számára károsak, s ide ugyan senki sem fog jönni: az Orbán-kormány nem hajtja végre ezt a közös rendelkezést. S akkor most Brüsszelben Orbán mégis elfogadta? (Mert az kétségtelen, hogy az EU-csúcsok záró következtetéseit a tagállamok vezetői egyhangúan hagyják jóvá, azaz Orbán is áldását adta a szövegre…)

No lássuk, mit mondott minderre a Fidesz-kormány?
Kovács Zoltán kormányszóvivő próbálta menteni a menthetetlen, de sajnos a Fidesz-kormányzat ismét csak a saját formáját hozta: hazudozott.

Kovács ugyanis szombati, az MTI-nek adott nyilatkozatában minderre azzal reagált, hogy akik a záródokumentum visszautalásait megpróbálják félreértelmezni, nem ismerik az Európai Unió döntéshozatali mechanizmusát, s az ellenzéki pártok nyilatkozataiból az látszik, hogy nem értik, vagy tudatosan félremagyarázzák az EU-csúcson történteket.

A kormányszóvivő elmondása szerint a többek által hivatkozott utalás a tavaly nyári tanácsi döntésre vonatkozik: ennek alapján a következő két évben 40 ezer közel-keleti és észak-afrikai menekültet helyeznek át Olaszországból és Görögországból más uniós tagállamokba önkéntes vállalás alapján.
Hangsúlyozta: ez önkéntes szétosztási mechanizmus volt, Magyarország sohasem szavazta meg a kötelező szétosztási kvótát, mi több, csakúgy mint Szlovákia, az Európai Bírósághoz fordult a kötelező betelepítési kvótarendszer ellen.
Akkor nézzük egyenként Kovács állításait. Az ellenzéki pártok nem ismerik az EU döntési mechanizmusait? Egyrészt nagyon is ismerik, hiszen képviselőik ott ülnek az EU-parlamentben. S valószínűleg sokkal jobban is ismerik, mint Kovács, akinek azután tényleg semmilyen brüsszeli tapasztalata sincs. Másrészt miből vonja le ezt a következtetést, mivel támasztja alá állítását? Talán az EU-vezetők nem fogadták el azt a zárónyilatkozatot (hivatalos nevén az Európai Tanács „következtetéseit”), amiben az ellenzék által bírált szövegrész szerepel? Dehogynem: ott van az EU honlapján, még magyarul is, azaz akár Kovács is elolvashatja. Vagy arra vonatkozik Kovács állítása, hogy a dokumentumot Orbán nem hagyta jóvá? Dehogynem: enélkül nem is születhetett volna meg, sőt, a jóváhagyását ő maga is elismerte sajtóértekezletén. Azaz a magyar kormányszóvivő már rögtön az első mondatában hazudott.

De lássuk a folytatást: Kovács szerint a „többek által hivatkozott utalás a nyári tanácsi döntésre vonatkozik”, 40 ezer menekült áthelyezésére önkéntes alapon. De persze ez sem igaz, s ez is egyértelműen bizonyítható. Nem kell semmi mást tennünk, mint hogy nézzük meg magát a Brüsszelben elfogadott szöveget. A 7. cikk f pontja szó szerint így fogalmaz: „teljeskörűen végre kell hajtani az Unión belüli áthelyezési folyamatot”. Szó sincs itt arról, hogy önkéntes vállalás alapján kell ezt végrehajtani, vagy csak azoknak az országoknak, amelyek ezt önként vállalták volna. „Teljeskörűen végre kell hajtani.” S persze szó sincs itt arról, hogy ez a mondat (sőt, ez a bekezdés) a tavaly nyári tanácsi döntésre vonatkozna, vagy hogy 40 ezer ember áttelepítésére, vagy hogy önkéntes alapra. Hát ennyit Orbán szövegeléséről, hogy ő majd megvédi Magyarországot a menekültektől, hogy ide egy embert sem fognak áttelepíteni, itt senkit sem kell befogadni, hogy a magyar emberek „akaratát” – a „nemzeti konzultáción elfogadottakat” – ő mindenképp végrehajtja, stb. Kiderült: az EU-csúcson ő is elfogadta, hogy a korábbi áthelyezési döntést végre kell hajtani. Úgyhogy kár erről a Fidesz-kormányzatnak tovább hazudoznia, a fideszesek vezette önkormányzatokkal újabb elítélő határozatokat megszavaztatnia: miközben idehaza a mellüket verik, külföldön mindenbe beleegyeznek. A kérdés csak az, hogy tényleg ilyen hülyének néznek minket? Azt hiszik, hogy ami Brüsszelben történik, az nem fog kitudódni? Azt a magyar lakosság elől el lehet titkolni?
Kovács Zoltán emellett kiemelte: a mostani EU-csúcson először sikerült elfogadtatni a tavaly szeptember óta képviselt magyar álláspontot, hogy az első és legfontosabb feladat az európai határok védelme, és illegálisan senki nem léphet be Európába, továbbá a schengeni szabályokat mindenkinek érvényesítenie kell. Ha ez korábban megtörtént volna, nem lenne szükség olyan lépésekre, mint Ausztriában az elmúlt napokban - tette hozzá.

Mindezek után aligha csodálkozhatunk, ha azt mondom: ez sem igaz. A csúcs zárókövetkeztetéseiben egyáltalán nem szerepel az a kitétel, hogy mi lenne „az első és legfontosabb feladat”. Mindössze annyi történt, hogy a migrációval foglalkozó fejezetben leírják, mi is a cél. A 4. cikk ezért így fogalmaz: „Az Európai Uniót érintő migrációs válság kezelése során a migránsáradat mielőbbi megfékezésére, külső határaink védelmére, az illegális migráció csökkentésére és a schengeni térség integritásának védelmére kell törekedni. Az Európai Tanács ezen átfogó megközelítés részeként az elnökségtől és a Bizottságtól kapott részletes jelentések alapján felmérte a decemberben elfogadott iránymutatások végrehajtásának állását.” (S ráadásul még itt is a decemberi iránymutatásokra, nem pedig a „tavaly nyári döntésre” hivatkoznak…) S hogy ezt a mostani EU-csúcson sikerült volna elfogadtatni először, mint ahogy azt Kovács állítja? A mi kormányszóvivőnk pechjére ezt is elég egyszerűen lehet ellenőrizni: nézzük meg a tavaly decemberi csúcs döntéseit! (Szintén elolvasható magyarul az EU honlapján…) Rögtön az első pont szerint „Schengen integritásának megóvása érdekében elengedhetetlen, hogy helyreállítsuk a rendet a külső határok ellenőrzésének tekintetében.” Azaz a lényeg itt is ugyanaz, mint amit februárban kimondtak: Schengen megőrzése, a külső határok védelme. Azaz most februárban megismételték ugyanazt, amit már decemberben is célként tűztek ki – de Kovács szerint ez most először történt meg, s persze az EU-vezetők ezzel a magyar álláspontot fogadták el! Mit is mondhatnánk minderre: könnyebb a hazug embert utólérni, mint a sánta kutyát….

Utóirat: Orbán a csúcs utáni sajtóértekezletén azt mondta (legalábbis így hangzik a kiadott MTI-hír címe), hogy „a kitűzött célokat elértük.” Hát ha azt volt a cél, hogy mindenki előtt kiderüljön, Orbánék a menekültek befogadási kvótája kapcsán végighazudták az elmúlt hónapokat, akkor ez kétségtelen! De a csúcsnak volt egy másik eredménye is: a britek követeléscsomagjáról hozott döntés. Ennek értelmében Nagy-Britanniában alapvetően négy, de szükség esetén akár hét éven át is korlátoznák az unióból újonnan érkező külföldi munkavállalóknak (azaz például a magyaroknak) járó, foglalkoztatással összefüggő juttatásokat. S ennek kapcsán hadd emlékeztessek arra, hogy a 4 közép-európai visegrádi állam (azaz köztük Magyarország is) a csúcs előtt egy közös állásfoglalás-tervezetet dolgozott ki, amelyben leszögezték: „ A visegrádiak nem állnának útjába annak, hogy London korlátozza az EU-s munkavállalók szociális juttatásait, ugyanakkor ragaszkodnak ahhoz, hogy London ezt az intézkedést a lehető legrövidebb ideig, de legfeljebb négy évig alkalmazza.” (MTI – 2016. február 10.) Ebből a 4 évből lett 7 – s Orbán ezt is szó nélkül lenyelte. Tényleg „sikerült elérnie a kitűzött célokat.” Tényleg „megvédte a magyarokat.”

Hát erről ennyit….

2016. február 20.  

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazugsagvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr68408948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása