HTML

Hazugságvadász

A fideszes-KDNP-s politikusok úgy hazudnak, mint a vízfolyás, s nem is szégyenkeznek miatta. Akkor legalább emlékeztessük őket, hogy mi nem vagyunk hülyék...

Friss topikok

Címkék

A legnagyobb fideszes hazugságok - június 19., péntek

2015.06.20. 11:44 Hazugságvadász

A demokratikus intézményrendszer működését ellenőrző szervezet, az Európa Tanács talán legtekintélyesebb intézménye, az alkotmányjogászokból álló, s mindent a jogállamiság szempontjaiból ellenőrző Velencei Bizottság pénteken súlyos kritikát mondott a magyar közmédiáról. Például politikai elfogultságáról, a vezető testületek kormánypárti megszállásáról, az összes vezetői poszt Fideszhez kötődéséről. S Európa legjobb jogászainak ítéletét sajnos az elmúlt napok történései is alátámasztották: amit bírálnak, az nem csak a múlt, hanem a jelen!

Mert hát vajon hogyan foglalkozott az MTI a jelenlegi legfontosabb magyarországi történéssel, a határkerítés bevezetésének ötletével? Egyrészt hazugságokat írva, másrészt a szakmai szempontokat is félredobva, s harmadszor teljesen elfogultan, pártosan.

Hazugságokat írva? Igen. Hiszen például Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek csütörtöki sajtóértekezletéről hosszú anyagot készített, s ebben mindenféle pontosítás, helyreigazítás nélkül leírt olyan dolgokat, amik nyilvánvalóan nem igazak. Nem igaz, hogy Magyarország nem kapott semmiféle európai uniós segítséget – sem jogit, sem anyagit – a bevándorlás kérdésének kezelésére: lásd egy korábbi bejegyzésemet ugyanezen a blogon. S például az sem igaz, hogy GDP-arányosan az EU-n belül a magyar lakosságra jut a legnagyobb teher ebben a kérdéskörben: hiszen tőlünk a bevándorlók azonnal továbbmennek Nyugatra. Ezeket mindenki, aki egy kicsit is tájékozott a kérdéskörben, s mondjuk olvas újságot, tudja. S az MTI mégis leírta ezeket a hazugságokat: nem kérdezett vissza a sajtótájékoztatón, s még arra sem volt képes, hogy utána egy szakértővel csináljon interjút, aki mindezt helyrerakta volna. Miközben az MTI-t mindannyiunk adóforintjaiból tartják el, s kötelessége (ez a róla szóló törvényben is benne van), hogy pontosan, hitelesen tudósítson Magyarország és a külvilág dolgairól.

A szakmai szempontokat félredobva? Igen. Az M1 aktuális csatorna (azaz a kormányzati hírtelevízió) csütörtöki műsorában beszámolt arról, hogy a magyar-szerb zöldhatáron át érkező illegális bevándorlók egy része károkat okoz a határ menti gazdálkodóknak. Persze: annak idején az 56-os magyar menekültek is okoztak károkat mondjuk az osztrák gazdák földjein, mikor átlépték a határt, ám az osztrák média mégsem állította be őket gazembereknek. Az M1 csatorna viszont arról már nem számolt be – csak hogy pontos legyen a tájékoztatása - , hogy ezek a bevándorlók szinte azonnal továbbmennek más országokba. Hogy gyakran életüket mentve menekülnek hazájukból, hogy éheznek, hogy a végkimerültség határán vannak. S hogy ha a kormány a segítséggel foglalkozna, nem pedig az idegenellenes uszítással, akkor rögtön a határ átlépése után menedéket, ételt, éjszakai pihenőhelyet adnának nekik, s így még véletlenül sem tehetnének kárt a határmenti gazdák tulajdonában.

Amit tehát a hírtévé közölt, az színtiszta propaganda. S az MTI persze azonnal átvette. Miért pont ezt a hírt? S ha már a napi több száz M1-anyagból éppen ezt olyan fontosnak, s hitelesnek találta, hogy a magyar média többi része felé is tovább akarta adni, akkor legalább ő miért nem ellensúlyozta a tényekkel? Persze ez költői kérdés, tudjuk a választ….

S hogy teljesen elfogultan, pártosan működik? Igen. Csütörtökön rengeteg hazai és külföldi megszólalást adott ki az MTI a határkerítés témájában, ám az este készült napi összefoglalójába érdekes módon a külföldi reagálások közül (ahol a magyar kormány lépésének elítélése volt jellemző) egy sem került be. Az európai szakszervezeti szövetség megdöbbenésének adott hangot, az osztrák államfő szerint a határzár rossz irányba tett lépés, az Európa Tanács emberi jogi biztosa meggondolatlannak mondta Orbánék döntését, a brüsszeli EU-bizottság pedig azt hangsúlyozta, hogy „csak nemrég bontottuk le a falakat Európában, nem kellene ismét felhúzni őket”. Ezek egyike sem került be a határkerítéssel kapcsolatban a nap legfontosabb fejleményeit, nyilatkozatait összefoglaló esti anyagba. Bezzeg Kakas Bélának, a Csongrád megyei közgyűlés fideszes elnökének véleménye igen. Vagy a Bács-Kiskun megyei közgyűlés – persze szintén fideszes – elnökének véleménye is. Mindkettő támogatta a kormány döntését. S így nyilván mindkettő fontosabb, mint az EU álláspontja! No persze másnap, pénteken, mikor Orbán Viktor Szlovákiában járt, s ott, a Visegrádi Négyek tanácskozásán a szlovák miniszterelnök támogatásáról biztosította magyar kollégáját, ez így – hogy itt alapvetően Orbánt támogatták - már volt olyan fontos, hogy összefoglalót csináljanak a külföldi véleményekről.

S még valami. Ujhelyi István szocialista EP-képviselő nyilvánosságra hozta Orbán Viktor 2001. júniusi beszédét, amelyben Orbán azt mondta: „több millió bevándorlót kellene befogadnia Magyarországnak, mert így tudja biztosítani a gazdasági növekedés ütemét… Magyarország akár 14 millió embernek is megélhetést tud biztosítani.”

Az egy dolog, hogy Orbán ezek szerint vagy akkor, 2001-ben, vagy most hazudik, hiszen ma teljesen ellentétét állítja, mint akkoriban. Ő, aki 2006-ban azzal büszkélkedett, hogy „soha nem hazudott a magyaroknak”. Tudjuk… De a másik dolog, s ez már ismét csak az MTI hitelességét kjérdőjelezi meg, hogy minderről egy szó sincs a nemzeti hírügynökség kiadásában. Se Ujhelyi bejelentését nem adták ki, se kérdéseket nem tettek fel – mondjuk Lázárnak, amúgy is aznap tartotta imént idézett sajtótájékoztatóját – hogy hogyan is van ez?

Hát ennyit a magyar állami hírügynökség hiteles tájékoztatásáról, s arról, hogy miért is van már megint igaza a Velencei Bizottságnak, mikor az Orbán-féle médiarendszer átalakítását sürgeti!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazugsagvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr677559062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása