HTML

Hazugságvadász

A fideszes-KDNP-s politikusok úgy hazudnak, mint a vízfolyás, s nem is szégyenkeznek miatta. Akkor legalább emlékeztessük őket, hogy mi nem vagyunk hülyék...

Friss topikok

Címkék

Az Orbán-interjú fordítása magyarról magyarra

2012.01.09. 16:58 Hazugságvadász

Orbán Viktor vasárnapi terjedelmes interjúja (megtalálható a miniszterelnök honlapján) mindennél jobb példája annak, miként próbálják hülyének nézni a fideszesek a magyarokat. Vagy nyíltan hazugságokat mondanak, vagy egy-egy témából kiragadnak egy mozzanatot, amire választ adnak - de közben elhallgatnak 10 másik, ugyanoda tartozó, s az ő valódi szándékaikat bizonyító dolgot, pedig ez a 11 dolog együtt adna teljes képet a kérdésről. (Emlékszünk a tokaji szőlők ügyére, ahol Orbán - kormányfőként - adott tanácsokat haverjainak, miként kapjanak támogatást az általa irányított államtól? Itt a Fidesz nem vonta kétségbe, hogy volt ilyen találkozó. Nem vonta kétségbe, hogy Orbán tényleg azt mondta, ami nyilvánosságra került. Csak annyit állított, hogy a kérdéses összejövetel nem volt "taggyűlés" - mintha ez lenne a lényeg....)

Ugyanez a technika érhető tetten Orbán interjújában is. Gyakorlatilag minden egyes mondatát meg kellene cáfolni, vagy jónéhány dologgal kiegészíteni. Mivel azonban így egy száz oldalas olvasmány keletkezne, inkább csak néhány jellemző elemet ragadok ki mondandójából példaként - pedig bőven lenne még mit mondani.

Rögtön az interjú kezdete. A miniszterelnök szerint eddig egyetlen olyan érv sem hangzott el a magyar gazdaságra vonatkozó jogszabályokkal kapcsolatban - így az új jegybanktörvényt illetően sem -, amely miatt a parlamentnek e törvények közül bármelyiket is módosítania kellene. Én már olvastam száz ilyent, s gondolom, ő is olvashatott ilyeneket, például Barroso levelében. Mi a baj egy új alelnök kinevezésével? Például az, hogy a kormány így nyakára küldhet valakit Simor jegybankelnöknek, beépíthet egy spiclit, befolyásolhatja a jegybank döntéseit - miközben az MNB függetlenségének fontosságát mindenki hangsúlyozza. (Még Orbán is - micsoda képmutatás!) Ugyanez a baj a Monetáris Tanács létszámának emelésével: az új emberek a kormány emberei lesznek, s az Alkotmánybíróságnál már láthattuk, hogy változik meg a testület munkája, ha oda a kormánypárti delegáltak (Balsay, Pokol, stb.) beteszik a lábukat.

Orbán az interjúban közli: azért nincs semmilyen jogi probléma a jegybanktörvénnyel kapcsolatban - amelynek elfogadása előtt az EKB 15 javaslatából 13 bekerült a jogszabályba - mert 2004-ben is, amikor Magyarország már tagja volt az EU-nak, megnövelték a monetáris tanács tagjainak, valamint az MNB alelnökeinek számát, és bár az EKB akkor sem értett ezzel egyet, az Európai Bizottság nem tiltakozott. "Egyetlen uniós tagállamot sem szabad kettős mércével mérni: kíváncsiak vagyunk, hogy mi az a különbség, amiért most egy erőteljesebb bizottsági fellépés lenne indokolt" - jegyezte meg a kormányfő. Hát rögtön mondok egyet. 2004-ben, a szocialisták kormányzása alatt azért állt másként a külvilág ehhez a kérdéshez, mert a szociknak eszükbe sem jutott minden független intézményt megszüntetni, átszervezni, vezetőit leváltani - csak hogy saját embereiket tegyék oda. Orbán viszont az elmúlt másfél évben megmutatta, hogy az ő államában csak a fideszeseknek van szava, hogy számára nem létezik független intézmény, demokratikus ellensúly, csak olyan, amit ő kénye-kedve szerint utasíthat. Ezért amikor a jegybankot akarja megszerezni, már nincs helye semmiféle jóhiszeműségnek, senki sem hisz a szavának: jól látjuk az előzményeket, mit is tett a többi hasonló, független intézménynél. S ha már ott nem volt idő, akarat a tiltakozásra, legalább most, az utolsó pillanatban igenis lépni kell.

A miniszterelnök az interjúban megerősítette: mivel az Európai Unió alapszerződése kimondja, hogy intézményi átalakítással nem lehet személycserét végrehajtani a nemzeti bank élén, a kormány nem fog élni a jegybank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonására vonatkozó lehetőséggel mindaddig, amíg a jelenlegi jegybankelnök mandátuma le nem jár. Csakhogy épp az előbbiek alapján ki hisz már neki? 

Orbán Viktor kiemelte azt is, hogy mivel befejeződött az ország megújításának egy rendkívül fontos szakasza, hiszen megszülettek az új gazdasági rendszert felépítő törvények, ezért a következő hónapokban nem szerepel a parlament napirendjén semmilyen gazdasági jogszabály, vagyis "mindenki biztos lehet abban, hogy a tárgyalások alatt a kormányzat nem nyújt be gazdasági vonatkozású törvényjavaslatokat a Háznak". Itt is az a gond, hogy Orbán szavának már nincs hitele: annyi mindent mondott az elmúlt évben, aminek azután az ellenkezőjét tette, hogy csak a hülyék hinnék el a mostani fogadkozását. Orbán csak akkor tartja be szavát, ha már nincs lehetősége mást tenni - azaz mondjuk ha már nem kormányfő, s teljesen távoznia kell a politika élvonalából. Egyébként pedig az semmit sem jelent, hogy a kormányzat nem nyújt be törvényjavaslatokat: ha Orbán úgy akarja, majd benyújtja Rogán, Lázár, vagy bármelyik másik fideszes gombnyomogató. Hiszen nem ez történt eddig is? 

Orbán ezután a munkát és gyerekvállalást támogató új, arányos adórendszerről beszél. Hát tényleg hülyének néz minket? Az szja miatt a 200 ezer forint alatt keresők (azaz a túlnyomó többség) rosszul jár. Az áfát megemelték 27 százalékra (ami már a legmagasabb az EU-ban), s ez ismét csak szegényeket sújtja jobban. Látta a karácsonyi ételosztás képeit a Blahánál? A hatalmas, kígyózó sort? Hát szégyelheti magát miatta. Ráadásul a forint romlása miatt (felelős az Orbán-kormány) őrületes módon nő az üzemanyagok ára (azaz minden szállítás, s így a boltokba kerülő termékek ára is), a hiteltörlesztés. A válallkozók egyre újabb és újabb adókat kell hogy fizessenek, s nekik kellene az szja miatt rosszabbul járó dolgozóik bérét is megemelni - de miből, mikor válság van? A nyugati tőkét pocskondiázó, a bankrendszert tönkretevő Orbán-kormány miatt a külfökldről érkező tőkebehozatal leállt (minek vigyünk oda bármit is, ha azután a törvényeket visszamenőleg megváltoztatják, s egyszerűen elveszik tőlünk a pénzünket - mondják a nyugatiak.) Ilyen körülmények között ugyan ki fog munkát, munkahelyeket teremteni? Marad a közmunka rendszere, a patakparti árokásás éhbérért, "nem XXI. századi módszerekkel" (Orbán szíves közlése..)

A kormányfő szerint komoly változások történnek más területeken is, hiszen egy új diákhitelrendszer bevezetésével megteremtik annak lehetőségét, hogy mindenki tanulhasson, aki elég tehetséges és szorgalmas, a fiataloknak megteremtik a rendszeres sportolás lehetőségét. Az Erkel Színház újranyitásával kinyitják a kultúra kapuit azok előtt is, akik számára korábban egy opera-előadás meghallgatása is elérhetetlen álomnak tűnt - mondta. Diákhitelrendszer? Hiszen épp a napokban jelentették be, hogy mostantól jóval kevesebben tanulhatnak állami támogatással az egyetemeken, főiskolákon, azaz a korábbinál jóval több fiatalnak kell majd fizetnie a tanulmányokért. Tandíj persze nincs (a Fidesz ezt ígérte) - van azonban egy ennél is sokkal nagyobb terheket jelentő új rendszer. Erkel Színház - hát ez nagyon fontos! Magyarország az Orbán-kormány miatt tönkremegy, a lakosság 98 százalékának rosszabb, mint volt korábban - de a mérleg másik serpenyőjében ott az Erkel Színház megnyitása, ami nyilván óriási örömmel tölti majd el az elszegényedő lakosságot, s visszabillenti a mérleg serpenyőjét. Mekkora képmutatás!

Arra a kérdésre, hogyan látja, "kitart-e" az idei költségvetés az év végéig, a kormányfő azt mondta, jó esély van rá, mert jelentős tartalékok vannak a büdzsében, a forint és a bankrendszer stabilitásáért pedig a kabinet mindent megtett, amit megtehetett. Ezt a nyilvánvaló hazugságot (csoda, hogy nem szakad le a plafon) inkább nem is kommentálom. Legfeljebb csak emlékeztetnék: tavaly többször is módosítani kellett a költségvetést, a 2012-est pedig még decemberben, az elfogadás előtt, az utolsó pillanatban teljesen át kellett számolni, mert kiderült, hogy a kormány elhibázott előrejelzésekkel indult neki ennek a feladatnak.

Orbán ismét szólt arról, hogy álláspontja szerint a forint értékét jelenleg nem a magyar gazdaság valós teljesítménye, hanem spekulációs támadássorozatok befolyásolják. A spekulációs támadás teóriája színtiszta hülyeség, minden közgazdász ezt mondja. Abban viszont igaza van, hogy nem a magyar gazdaság valós teljesítménye a fő probléma. Hanem az Orbán-kormány elhibázott gazdaságpolitikája, a hitelesség hiánya, az eltúlzott válságadók, a külföldi tőke elkergetése, az IMF elleni korábbi bírálatok, stb. Csak éppen Orbán ezekről egy szót sem mond. Pedig nem ártana, ha életében végre egyszer önbírálatot mutatna.

A kormányfő hozzátette ugyanakkor, nemcsak Magyarország van össztűz alatt - bár "kedvelt célpontja a spekulánsoknak" -, hanem az "egész hajóraj", vagyis az eurózóna és az egész Európai Unió. Tényleg? Mondjuk a szintén közép-kelet-európai Csehország és Lengyelország is? Amelyek jóval alacsonyabb áron tudják eladni kötvényeiket, ahol a hitelminősítők nem vágják sorozatban bóvliba az országot? Vajon mi lehet az ő titkuk? Csak nem az, hogy ott hiteles a kormány, jó a gazdaságpolitika? 

A magánszemélyek bankbetétjeiről szóló hírekre reagálva Orbán kijelentette: a kormány ezeket olyan magánszerződéseknek tekinti, amelyekben "nincs keresnivalója a közhatalomnak". A betétekről szóló találgatások rémhírterjesztések, amelyek a büntető törvénykönyv hatálya alá tartoznak, ezért "mindenkit arra intek, jól fontolja meg, részt vesz-e ezekben a rémhírterjesztési akciókban" - mondta. Nos talán nem lennének ilyen rémhírek, ha Orbán az elmúlt másfél évben nem tett volna már jónéhány, korábban szintén elképzelhetetlennek tűnő lépést, például a végtörlesztés ügyében, ahol szintén "magánszerződések" voltak - s a kormány mégis semmissé tette ezeket. Ha pedig a büntető törvénykönyvet említi, jó tudnia: a magyar gazdaság tönkretétele szintén lehet büntetőjogi kategória.

A magyarországi demokrácia megszűnését vélelmező álláspontokra azt mondta, hogy nincs új a Nap alatt, hiszen megszokhattuk, hogy amikor nem baloldali kormánya van az országnak, akkor az ellenzék szerint rendre megszűnik a demokrácia, és a nemzetközi politikai élet pártalapon való szerveződése miatt a magyar szocialisták ezen a szinten is képesek híveket felsorakoztatni e véleményük mellé. "Ezzel ellentétben mi akkor is demokraták vagyunk, ha ellenzékben vagyunk, és akkor is demokraták voltunk, amikor mostani kritikusaink a kommunista diktatúrát védték velünk szemben" - jelentette ki. Nos erre elég csak visszaidézni, hogy mit tett Orbán az ellenzékben, 2002 és 2010 között. Hogy éppen ő szaladgált külföldre minden lehetséges alkalommal, rossz hírét kelteni az akkori szocialista kormányoknak. (Emlékezhetünk 2006 őszi, strasbourgi felszólítására, hogy az EU ne adjon semmilyen támogatást Magyarországnak, amíg Gyurcsányék vannak hatalmon.) Hogyan lehet, hogy most minden külföldi lap, még a konzervatívok is támadják Orbánt? A magyar ellenzék tényleg ilyen hatalommal bír, a világ összes újságját képes befolyásolni? Nem hihetőbb magyarázat, hogy egyszerűen a lapok az igazat írják, hogy külföldön ma már mindenki látja, milyen is az Orbán-rendszer valójában? Hogy lehet, hogy a külföldi politikusok, még a konzervatívok is (Merkel, Sarkozy, Cameron) immár szóba sem állnak Orbánnal? Nyilván azért, mert - mint mondja - "a nemzetközi politikai élet pártalapon szerveződése miatt a magyar szocialisták ezen a szinten is képesek híveket felsorakoztatni a véleményük mellett." Na elég ebből...

A magyar médiára kitérve Orbán Viktor úgy vélekedett, látva a mai magyar sajtó sokszínűségét, kritikai hangját, időnként "durván a kormányt támadó karakterét", világosan kiderül, hogy az elmúlt egy évben a magyar sajtószabadságot féltő vélemények teljes mértékben megdőltek, "hiszen az EU-n belül az egyik legélénkebb, ellenzéki szemléletű és kritikus beállítottságú sajtó Magyarországon működik". Ez igaz lehet az írott sajtóra és az internetre. Na de a legnagyobb befolyású, mert a lakossághoz leginkább eljutó média, a rádió és a tévé ma már Orbán kezében van, az ellenzéki hangokat itt elnémítják. Gondoljunk csak a Klub Rádió ügyére!

S azután itt az interjú vége! Orbán Viktor 2012-vel kapcsolatban azt mondja: "most a konszolidációs időszak jön, amikor megszilárdítjuk, megerősítjük a most már alkotmányos védelem alá helyezett versenyképes gazdasági és társadalmi rendszert, hogy abban mindenki megtalálja a maga helyét és számítását". Hát ha ez a versenyképes gazdasági és társadalmi rendszer, ami a kormányzása másfél éve alatt létrejött, s amit most látunk (a múlt heti 324-es forintárfolyammal, a parlamenti törvényhozási dömpinggel, az összes közintézmény fideszes megszállásával, stb.) akkor ezt jobb lenne a megszilárdítás helyett visszabontani, s újraépíteni - de már más szereplőkkel, olyanokkal, akik tudják, hogyan kell az országot normálisan, mindenki javára működtetni. 


 

Szólj hozzá!

Címkék: közélet orbán

A bejegyzés trackback címe:

https://hazugsagvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr753531869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása