HTML

Hazugságvadász

A fideszes-KDNP-s politikusok úgy hazudnak, mint a vízfolyás, s nem is szégyenkeznek miatta. Akkor legalább emlékeztessük őket, hogy mi nem vagyunk hülyék...

Friss topikok

Címkék

A legnagyobb fideszes hazugságok - október 3., szombat

2015.10.04. 16:38 Hazugságvadász

Mottó: „Megtanultam, ha lehetőség van rá, öld meg az ellenfelet” – Orbán mondta nyugati diplomatáknak (Origo, 2011. 09.05)

 

Az Igazságügyi Minisztérium a leghatározottabban visszautasítja a volt miniszterelnök igazságszolgáltatásnak címzett fenyegetését – mondta Répássy Róbert, a tárca államtitkára szombaton az MTI-nek Gyurcsány Ferencnek a Sukoró-ügyben elhangzott szavaira reagálva.

Gyurcsány ugyanis az úgynevezett Sukoró-perben szerdán született elsőfokú ítéletet pénteken úgy kommentálta, miszerint Orbán, Polt Péter legfőbb ügyész, Kovacsics Gábor eljáró ügyész, Handó Tünde legfőbb bíró és az ítélkező bíró, Somogyváriné Csendes Mária felelni fog majd mostani tetteiért. Ugyanis a Sukoró-ügyben szerdán hozott ítéletek azt mutatják, hogy az igazságszolgáltatás egy része törvénytelenül, politikai elvárásoknak eleget téve működik. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, volt miniszterelnök pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján a diktatúrákra jellemző súlyos bűncselekménynek nevezte, hogy a hatalom a bíróságot felhasználva bebörtönzi ellenfeleit. S a volt miniszterelnök a történtek miatt az említett öt embernek azt üzente, "ne számítsanak nyugodt nyugdíjas évekre", mert tettük nem fog következmények nélkül maradni, a hatalom bukását követően "kinyitjuk az aktákat és akkor a mai vádlókból vádlottak lesznek" és tisztességes eljárásban bizonyítják majd bűnösségüket.

Mi történt szerdán? Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját a Sukoró-ügyként ismertté vált perben első fokon a Szolnoki Törvényszék. Császy Zsolt, az MNV volt értékesítési igazgatója halmazati büntetésként 3 év 6 hónap letöltendő börtönt kapott. A bíróság az első- és a másodrendű vádlottat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek. S hogy miért? Mert szerinte a sukorói kasztinóberuházással összefüggő telekcsere-szerződés teljesülése esetén 1,294 milliárd forint kár érte volna az államot.

Az ítélet elég nagy meglepetést okozott, mert a független megfigyelők (sőt mindenki, aki jártas a jogban) felmentést, a teljesen alaptalan vádak megdőlését várták.

A Sukoró-ügy lényege: külföldi befektetők egy kaszinóvárost akartak létrehozni a Velencei-tó mellett, s ehhez a területet egy telekcserével biztosították volna. Ám az általuk felajánlott cseretelek néhány szakértői vélemény szerint kevesebbet ért, mint a kért sukorói föld: így azután 1,29 milliárd forint kár érte volna az államot. Érte volna: a csere ugyanis nem történt meg, így a földcseréből származó kár nulla forint. Abból viszont, hogy így eleve nem épülhetett meg a kaszinóváros, hogy a sukorói földterületen ma is csak a gaz nő, óriási károk származnak, s ezek valódiak: a kaszinóváros ma már működne, az állam az első 10 évben 50 milliárd forinthoz jutott volna a pótlólagos adóbevételekből, 3500 ember kapott volna munkalehetőséget a térségben, s az ő bérük utáni adók, járulékok szintén az államkincstárt gyarapították volna. Lett volna 1,29 milliárd veszteség (ha ugyan lett volna: mert a szakértői vélemények eltérőek, vannak olyanok, miszerint egyáltalán nem volt aránytalan a két földterület értéke) – ellenben elestünk nagyjából 100 milliárd adóbevételtől. Ami azt jelenti, hogy nekünk, egyszerű állampolgároknak ennyivel kevesebbet kellett volna adóként befizetnünk az államnak, ha Sukoró megvalósul. Hát köszönjük szépen, Fidesz!

Magyarán tehát az államot a telekcsere-szerződés miatt nem érte kár, a két vádlott mégis letöltendő börtönt kapott. Az államot viszont igenis komoly kár érte amiatt, hogy a Fidesz megbuktatta az egész projektet: ez utóbbi kárösszeg 100 milliárd körül van. Akkor hát egyszerű logika alapján is belátható: ami „bűn” az egyik oldalon, az ugyanúgy bűn a másikon: Orbánék csak Sukoró miatt legalább 320-320 év börtönre (80-szor 4 évre) számíthatnak, ha eljön a számonkérés ideje. S az el fog jönni: a végtelenségig ők sem tudnak a hatalmon maradni, s bukásuk után bíróság előtt, törvényes eljárásban számot kell majd adniuk, hogyan tették tönkre Magyarországot. S akkor hol van még a többi kétes ügyük? A kormány például idén döntött a dohányellátás átszervezéséről, s az üzletet Lázár János miniszter kebelbarátjának, Sánta Jánosnak adtaák: az általa vezett Continental-csoport 20 évre, évi 600 millióért kapta meg a nagy bulit. A versenytársak évi 6 milliárd forint koncessziós díjat ajánlottak. A különbség 10-szeres: Lázárék mégis lesöpörték az asztalról a nagyobb ajánlatot. Hát mi ez, ha nem hűtlen kezelés? Az állam megkárosítása: a kár legalább 100 milliárd itt is. S ezúttal ráadásul nem „lehetőségről”, a hűtlen kezelés „kísérletéről” van szó, hanem tényleges tettről: az buli létrejött, Sántáék tényleg megkapták bagóért az üzletet. Akkor hát minden fideszes kormánytag, parlamenti képviselő, aki ebben szerepet játszott, a szerdai ítélet nyomán itt is legalább évtizedekre számíthat börtönben. S hol van még az összes többi törvénytelenség: a trafikmutyi, a földpanamák, a fidezzes oligarchák zsíros üzletei, Rogán egyre csak bővülő lakása, stb. Szóval Gyurcsánynak igaza van: egy új, demokratikus kormány beiktatása után lesz dolga a bíróságnak.

Mert azt az egyet azért ne feledjük: az igazságot helyre kell majd állítani. Minden kormánytagnak, kormányzati tisztségviselőnek, fideszes-KDNP-s politikusnak, mindenkinek, aki szerepet játszott a 2010 utáni orbáni korszakban, számot kell majd adnia, hogy neki személyesen milyen szerepe volt a törvénytelenségek létrejöttében. Gondolom, ez ellen Orbánnak sem lehet kifogása, hiszen ő még hatalomra kerülése előtt, 2010 februárjában a köztévében az elszámoltatások fontosságát hangsúlyozta, mondván: „az elszámoltatások meg fogják tizedelni a szocialistákat, hiszen az ő érdekkörükből kerülnek ki azok, akik visszaéltek a hatalommal az elmúlt években”. Hát akkor lássuk, az Orbán-kormányzás alatt kik éltek vissza a hatalommal!

 

Utóirat: a Sukoró-perrel a Fidesz valójában Gyurcsányt akarta volna börtönbe juttatni, csak épp a gyenge alapokon álló „bizonyítékok” miatt még az orbánista ügyészség sem mert vádat emelni ellene. Pénteki sajtótájékoztatóján Gyurcsány nyíltan ki is mondta: a Sukoró-ügyben egyértelműen az ő elítélése volt a célpont, azonban ez nem sikerült, és ezért a nála védtelenebb, gyengébb Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját és Császy Zsoltot, az MNV volt értékesítési igazgatóját ítélték letöltendő börtönbüntetésre.

S mit tesz Isten? Tátrai az ATV szerda esti műsorában tényleg beszámolt arról: kapott ajánlatot az ügyészségtől, hogy tegyen terhelő vallomást Gyurcsány Ferencre, ám ő ezt elutasította.

Tátrai elmondta: informálisan kapott ajánlatot, hogy felmenthetik, ha Gyurcsány Ferenc ellen vall, de soha nem gondolt arra, hogy a volt kormányfőre valljon, hiszen ennek nem lett volna alapja.

Arra a kérdésre, hogy kitől hangzik el egy ilyen ajánlat, azt válaszolta, "az ügyésztől hangzik el, nyilván jegyzőkönyvön kívül és konkrétan mondjuk nem nekem, hanem az ügyvédemnek". Nem fontolta meg az ajánlatot. "Mondtam volna azt, hogy Gyurcsány Ferenc bűnöző, és hülyeséget csinált, jogtalanságot csinált, miközben nem volt semmi ilyen?" - kérdezte.

Hát így működik a Fidesz-uralom alatt álló ügyészség Magyarországon….

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazugsagvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr667890330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása